Så vårdar du kattens päls

Även om katten tvättar (slickar) sin päls dagligen så är det viktigt att även du tar hand om gromningen.Om du redan är en kattägare vet du redan att du inte bör rycka upp din katt en dag och börja gromningen om du aldrig har gjort det tidigare. Resultatet kommer sannolikt att vara obehagligt för er båda. Istället är det bra om du långsamt börjar vänja katten med processen.Välj en tid när katten är avslappnad, exempelvis efter en måltid. Börja sedan med korta grooming sessioner, kanske fem till tio minuter. Om katten börjar visa tecken på att den inte är allt för glad bör du sluta omedelbart och försöka en annan dag. Med tiden kommer katten att vänja sig vid processen och kommer sannolikt kunna njuta av det. Du finner kattprodukter att köpa hos etablerade återföljare. Inom Sverige finns Arken Zoo där du hittar flera bra alternativ för djurskötsel.

Regelbunden borstning ger fördelar såsom ren päls och tar bort eller förhindra trassel. Borsta alltid i den riktning som håret faller, aldrig mothårs och vara extra försiktig runt magen och bröstet.

För korthåriga katter: Börja med en fintandad metall kam. Kamma igenom kattens päls från huvud till svanstipp. Se upp för små liknande prickar som kan tyda på förekomsten av kattloppor. Använd därefter en borste eller en mjuk gummiborste för att ta bort allt löst hår.

För långhåriga katter: Börja med en bred tandad kam för att ta bort skräp som kan fastna i kattens päls. Red noggrant ut eventuella knutar. Därefter är det dags att använda en stålborste eller en vanlig borste för att ta bort lösa hårstrån. Överväg att använda en tandborste för att borsta runt kattens ansikte.Att borsta två gånger i veckan bör räcka för de flesta korthåriga katterna, medan en långhårig katt kan behöva borstas varje dag.