Påverkan av rökning för dina husdjur

Det är ganska uppenbart för de flesta att det är dåligt att röka bredvid sina husdjur. Men hur farligt är andrahands rökning för katterna? Då husdjuren tillbringar mycket mer tid än du gör i ditt hem ökar deras exponering för cancerframkallande ämnen. Speciellt om det är en hemmakatt. Dessa ämnen är lika farliga för husdjur som för människor.

E-cigaretter och Vape påverkan på husdjuren

När det gäller traditionell rökning så är katter mer benägna att utveckla cancer i munnen och lymfkörtlarna på grund av andrahands rök. När katter tar sig själva, slickar de upp de giftiga ämnena som har samlats på pälsen. Det är därför det är väldigt viktigt att undvika rökning bredvid dina nära och kära oavsett om det är människor eller djur. Vi uppmanar er verkligen att lägga ner cigaretter av flera skäl. Det är självklart svårt att sluta röka men det finns alternativ till dig som vill lägga ner cigaretterna. Ett bra tips är att använda sig av e-cigaretter som endast bildar ofarlig ånga istället för giftig rök. För dig som vill sluta röka finns alternativ att hämta hos svenska återförsäljare som t.ex. Vapehuset.se. Dina husdjur uppskattar även att de slipper den starka lukten av tobak och kemikalier.

Enligt studier som publicerats i American Journal of Epidemiology har katter som bor i hem där någon röker ett paket cigaretter eller mer varje dag flera gånger större risk att utveckla livshotande cancer jämfört med katter som bor hos icke-rökare. Tack och lov har de flesta rökare vett nog att inte röka inomhus i dessa tider samt skonar sina husdjur onödiga risker. Denna text är främst riktat till dig som haft svårt att lägga ner med rökning och behöver hjälp med detta.

Emellertid innehåller e-cigg startpaket oftast nikotin vilket är giftigt för husdjur, detta enligt läkare på ASPCA Animal Poison Control Center. Under de senaste åren har ASPCA: s giftkontrollcenter sett en minskning av antalet rapporter där husdjur blivit sjuka av andra hands rök från tobakscigaretter samtidigt som mindre incidenter med e-cigaretter har ökat.